همیشه یک کشمکش دائمی میان مسئولیت های کاری هر شخص و مسئولیت های خانوادگی او وجود دارد. این فشار به ویژه برای مادران شاغل بیشتر است.
هنوز هم به طور کلی انتظار می رود که بخش عمده ای از مراقبت های کودکان را برعهده بگیرند.
تحقیق جدیدی که در نشریه نقش های جنسی چاپ شده، نشان میدهد که حمایت های عاطفی (هم از سوی همسر زن و هم از سوی سرپرست او در محل کار) میتواند به کاهش مشکلات مربوط به کار و خانواده و همچنین احساس گناه از اشتغال کمک کند.
مشکلات میان کار و خانواده زمانی نمود می کند که مسئولیت های کاری یک فرد مسئولیت های خانوادگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
اگر شخص احساس کند که کار او را از انجام وظایف خانوادگی خویش باز می دارد، ممکن است به دلیل اشتغال خود دچار احساس گناه شود.
مطالعات نشان داده است هنگامی که بحران های کاری با رسیدگی به امور خانه تداخل می کنند، زنان 30 تا 40 درصد نسبت به مردان احساس گناه بیشتری دارند.
میتوان این دوز اضافی از گناه در زنان را نتیجه فشار غیرمنطقی ای دانست که جامعه تنها بر از مادران وارد میکند و از پدران به طور برابر انتظاری ندارد.
برن براون در تحقیقات بلندمدت خود در مورد شرم توضیح می دهد که اگر به احساس گناه توجه نشود، به احساس شرم تبدیل می شود که می تواند حتی آسیب بیشتری به سلامت روان زنان برساند.
به عنوان مثال، احساس گناه به دلیل دیر برگشتن از سر کار به خانه، میتواند منجر به احساس شرم در یک مادر شود و او تصور کند که مادر بدی است یا به عنوان یک مادر شکست خورده.
هدف این مطالعه جدید یافتن راهی برای کاهش احساس گناه در مادران بود، و نتایج آن حاکی از آنست که حمایت های احساسی (از جمله تشویق، درک و توجه) از بهترین راه های کمک به شکوفایی مادران شاغل است.
این حمایت ها می توانند بسیار موثرتر از کمک صرفا در مسئولیت های خانه داری باشند.
حتما بخوانید: نکات طلایی خود مراقبتی برای مادران
محققان 201 مادر 25 تا 47 ساله که دارای حداقل یک کودک زیر 10 سال بوده اند را مورد بررسی قرار دادند نتایج این تحقیق نشان داد:
صرف نظر از میزان کمک هایی که مادر با پرداخت هزینه و یا به شکل داوطلبانه از دیگران در انجام کارهای خانه دریافت می کند، تمام زنان هنگامی که از شریک زندگی و سرپرست خود در محل کار حمایت عاطفی دریافت می کنند میزان تنش و احساس گناه کمتری را گزارش می دهند.
محققان به این نتیجه رسیدند که: اگر چه مردان می توانند به همسرانشان در انجام کارهای خانه کمک کنند، تنها حمایت عاطفی است.
این حمایت عاطفی می تواند احساس کارآمدی را در زنان تقویت کند و تصور آنان را از هولناکی تناقض های میان رسیدگی به کار و خانواده به واقعیت نزدیک تر کند، و تا کمتر خودشان را سرزنش نمایند.
این بدان معنی است که یک راه اثرگذار برای همسران و مدیران در جهت حمایت احساسی از مادران در واقع بسیار ساده است: همدردی و درک بیشتر.
نویسندگان در این مطالعه به این نتیجه رسیدند که همسری که همدلی و عشق از خود نشان می دهد، درک میکند و در زمان نیاز همفکری می کند، یک منبع مهم حمایت اجتماعی برای مادران شاغل فراهم می کند.
علاوه بر این، یک سرپرست با درک و همدلی برای سلامت زنان و خانواده های آنان می تواند به ایجاد محیط مناسب تر در محل کار و خانه برای مادران شاغلی که کودکان خردسال دارند کمک کند.
یک مدیر با سیاست های مرخصی زایمان با حقوق و فراهم کردن اتاق های شیردهی در محل کار بسیار کمک کننده است.
از طرفی مدیر خیلی ساده میتواند از طریق کلمات و رفتارش نیز نشان دهد که شرایط کارمندانی که فرزند دارند را درک می کند.
برای همسران نیز، قطعا تقسیم کارهای خانه و وظایف فرزند پروری می تواند مفید باشد.
مهم ترین نکته در اینجا این است که داشتن یک گوش شنوا و تلاش صادقانه برای درک سختی های یک مادر شاغل می تواند بسیار موثر باشد.
مترجم: مهدیس سامعی، عضو تیم تحقیق و پژوهش
زیر نظر و با ویراستاری: آتوسا جلال پور، عضو تیم تحقیق و پژوهش
(کارشناس ارشد ادبیات انگلیسی، محقق و مدرس زبان انگلیسی)
جهت تنظیم وقت مشاوره کلیک کنید.