انتخاب غذای مناسب برای مغز کودک
انتخاب غذای مناسب برای مغز کودک
07-11-1394
کارگاه مدیریت خشم و عصبانیت
11-11-1394

ويژگيهای دوره نوجوانی

تيزفهمي:

مي توانيد در حل مسائل خانوادگي از ايده هاي نوجوانان استفاده کنيد و در يک جلسه صميمانه به تقويت اين ايده ها بپردازيد با اين کار هم نوجوان شما احساس اهميت مي کند و هم شما با ايده هاي نو آشنا مي شويد.

استقلال طلبي:

نوجوان شما شايد در بيشتر موارد با افکار شما موافق نباشد و حتي آن ها را خشک و از مد افتاده بداند.

براي قرار گرفتن نوجوانتان در مسير تعادل طوري رفتار کنيد که او احساس وابستگي کمتري به شما کند. از امر و نهي هم خودداري کنيد چرا که نوجوان از اين که به طور مستقيم راهنمايي شود احساس ناخوشايندي دارد

نياز به آرامش:

آرامش نوجوان شما ارتباط مستقيمي به رابطه والدين با يکديگر دارد. وقتي رابطه شما با همسرتان بر پايه تفاهم بنا شود و ثبات عاطفي داشته باشد، نوجوان احساس آرامش بيشتري خواهد کرد. به علاوه مي تواند با اطمينان بالاتري به والدين خود تکيه کند.

عزت نفس:

عزت نفس مجموعه اي از عقايد و احساساتي است که هر فرد درباره خود دارد. احساس شايستگي و احساس دوست داشتن در نوجوان حائز اهميت است؛ مانند زرهي که او را در مقابل سختي ها حفظ مي کند.

به نوجوانتان روحيه و اميد بدهيد. برايش ديدگاه روشني از آينده را تصوير کنيد و ميزان اثربخشي تصميمات کنوني وي را در به ثمر رسيدن آن گوشزد کنيد.

آينده نگري:

زمينه را براي کشف علايق و استعدادهاي نوجوانتان فراهم کنيد. براي اين منظور با هم به جمع آوري اطلاعات در زمينه هاي پيشنهادي او بپردازيد. همراهي شما با نوجوان در اين مسير بايد آهسته و مستمر باشد.

بگذاريد نوجوان ابتکار عمل را به دست گيرد. به اين گونه، شما حس کنجکاوي و استقلال طلبي او را نيز در نظر گرفته ايد.

جايگاه دين و معنويت:

علاقه به معنويت در سرشت تمامي انسان ها به طور فطري وجود دارد. نوجواني يکي از دوره هايي است که احساس به شناخت مبدا و منشاء هستي در فرد آشکارا بروز مي کند.

تلاش براي يافتن پاسخ هاي اعتقادي از اين دوره آغاز مي شود. تامين منابع اطلاعاتي مناسب و معتبر بدون القاي افکار خاص از وظايف والدين است.

علاقه به دوستان:

نوجوان شما در اين دوران به داشتن يک دوست براي گفتن درددل ها و آن چه در سرش مي گذرد نياز شديدي دارد. هرچند خانواده يکي از بهترين منابعي است که نوجوان بايد به آن رجوع کند اما ترجيح نوجوان شما در وهله اول دوستانش است.

چرا که در گروه همسالانش بهتر درک مي شود و مورد پذيرش قرار مي گيرد. براي اين که بتوانيد در اين باره نيز به طور موفقيت آميزي عمل کنيد با فرزندتان در موقعيت هاي مناسب راجع به کساني که با آنان در ارتباط است صحبت کنيد، از او بخواهيد از نقاط قوت و ضعف آن ها برايتان بگويد و همچنين درباره روش هاي انتخاب دوست خوب و اهميت همنشين و همراه با او به بحث بپردازيد.

روحيه اي لطيف و دلي پاک:

يکي از بهترين ويژگي هاي نوجوان شما در اين سن سادگي، صداقت و پاکي است. همين ويژگي است که نوجوان را به انساني دوست داشتني و آماده رشد تبديل مي کند.

ارزش قائل شدن براي نوجوان اولين گام براي حفظ اين خصلت والا خواهد بود. به او يادآور شويد که شما از اين که او هنوز به ناپاکي هاي دنياي بيرون آغشته نشده است به او افتخار مي کنيد.

 شخصيت منحصر به فرد:

نوجواني دوره کسب هويت و شناخت خويش است. احساسات نوجوان شما به علت تغييرات هورموني دائم در حال تغيير است.

گاهي خود را از همه برتر مي داند و گاهي از خودش متنفر خواهد بود. نوجوان شما براي اين که بتواند در جامعه خودي نشان دهد دست به انتخاب الگو مي زند از خوانندگان و بازيگران گرفته تا فوتباليست ها و … همه در فهرست الگوهاي فرزندتان قرار خواهند گرفت.

ضمن پذيرش اين موضوع سعي کنيد دو مورد را صميمانه به نوجوانتان آموزش دهيد:

الف: الگوي انتخابي اش داراي فضيلت هاي اخلاقي برجسته باشد.

ب: هر انساني با استعدادها و ويژگي هاي منحصر به فردي به دنيا مي آيد.

همچنين محيط رشد و موارد بسياري در شکوفاشدن افراد دخيل است. پس ممکن است با وجود داشتن شباهت هاي زياد به يک فرد خاص، نتوان به جايگاهي مشابه وي دست يافت.

شيک پوش و شيک پسند:

نوجوان شما دوست دارد زماني که در اجتماع حضور مي يابد داراي ظاهري زيبا و چه بسا چشمگير باشد.

ضمن اين که به او يادآور مي شويد که اين موضوع را درک مي کنيد برايش از اصول حضور در اماکن عمومي و خصوصي و تفاوت اين دو بگوييد.

درباره اين که در چه موقعيت هايي مي تواند با چه پوششي حضور يابد حرف بزنيد. هيچ چيز بهتر از ايجاد صميميت در خصوصي ترين و شخصي ترين خصوصيات نوجواان

پنج نکته کلیدی که هر پدر و مادری باید بداند:

1. همه کودکان مثل هم نیستند و هرکدام ویژگی های خاص خود رادارند.از مقايسه كودكان با هم پرهيز كنيد .

2. رفتارهای محبت آمیز و تشویق های بجا باعث ایجاد اعتمادبه نفس در کودکان میشود و درتقویت این احساس درآینده بسیار موثر است.

3. والدین بایدباصبرو حوصله کافی بتوانند رفتارهای مناسبی باکودک داشته باشند.ضمن اینکه قاطعیت هم بایدهمیشه چاشنی تربیتشان باشد.

4. وقتی والدین با فرزندشان بامحبت حرف میزنند او هم باعروسکش رفتار محبت آمیزی دارد چون تربیت حالت انتقالی دارد که خیلی زود در کودک شکل میگیرد.

٥. تشويق و تنبيه در كنار هم معنا دارد تشويق زياد و تنبيه زياد باعث ايجاد مشكلات تربيتي خواهد شد.

گردآوری : هانیه عبدالکریمی ،کاردرمانگر- عضو تیم تحقیق توسعه

علیرضا صدیق منش
علیرضا صدیق منش
خانه توانمندسازی صدیق منش ، بنیان گذار علیرضا صدیق منش ، روانشناس مثبت نگر ، توانمندسازی فردی ، رابطه عاطفی ، والدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *