سمینار نیمه دوم عمر از سری سمینارهای کیفیت زندگی
سمینار نیمه دوم عمر از سری سمینارهای کیفیت زندگی
26-10-1394
مقاله در مورد اختلالات یادگیری
مقاله در مورد اختلالات یادگیری
26-10-1394

روشهای عملی آماده کردن کودک برای خواب

روشهای عملی آماده کردن کودک برای خوابروشهای عملی آماده کردن کودک برای خواب

روشهای عملی آماده کردن کودک برای خواب

روشهای عملی آماده کردن کودک برای خواب

خواب براي كودك همانند تغذيه لازم و ضروري است، بسياري از كودكان براي به خواب رفتن مشكل دارند و به موقع نمي خوابند، در كودكان معمولا بي خوابي اوايل شب اتفاق مي افتد و به اصطلاح به آن بي خوابي شبانه گفته مي شود.
احتياج به خواب در انسانها در سنين مختلف متفاوت است، به عنوان مثال به طور متوسط يك كودك دوازده ساله به نه ساعت خواب و يك كودك چهار ساله به يازده و نيم ساعت خواب احتياج دارد، البته اين مسئله بين كودكان با هم در يك سن فرق مي كند.
كودكي كه شبها با آرامش و به حد كافي خوابيده ، روز بعد به موقع از خواب بيدار مي شود   و ا گر به حد كافي نخوابد ، صبح روز بعد به علت كافي نبودن مقدار خواب بهانه گير و كج رفتار مي شود و كمتر شاد به نظر مي رسد و انرژي كمتري دارد در بچه هاي بزرگتر ، به اندازه نبودن خواب شب آنها را خسته ، كند و حساس مي كند و نمي توانند بر روي درس تمركز كنند .
والدين در خواباندن كودك نقش مهمي را ايفا مي كنند، حتي عده اي از كودكان تا زماني كه يكي از والدين خصوصا مادر در كنارشان نباشد به خواب فرو نمي روند. عواملي كه سبب دير به خواب رفتن در كودكان مي شود ممكن است دلايل متعددي داشته باشد.
 برخی از بزرگسالان پیش از خواب کتاب می خوانند، تلویزیون تماشا می کنند، چیزی می خورند، قدم می زنند، این اقدامات برای این است که فشارهای روز فراموش شود و بدن برای خواب آمادگی پیدا کند. فرزند شما نمی تواند هیچ کدام از این کارها را به تنهایی انجام دهد، پس بهتر است قبل از خواب سرگرمی های آرام بخشی برایش در نظر بگیرید.
 برنامه منظم پیش از خواب به کودک این علامت را می دهد که روز تمام شده و الان وقت خوابیدن است و به او کمک می کند تا خوب و آرام بخوابد.

 حمام کردن را امتحان کنید.

در اینجا کمی آزمون و خطا لازم است، زیرا حمام برای بعضی کودکان آزاردهنده است، اما بعضی دیگر در وان حمام انرژی می گیرند. اگر حمام به فرزندتان آرامش می دهد پیش از تعویض لباس هایش او را حمام کنید، اما اگر حمام او را بی تاب می کند این برنامه را در طول روز انجام دهید.

 از ماساژ برای کودک تان استفاده کنید.

یک ماساژ آهسته تنش را از بین می برد و راه بسیار خوبی برای ارتباط نزدیک با کودک است. کمی روغن (روغن زیتون معمولی یا روغن بچه) کف دست تان بمالید و از سر تا نوک پای فرزندتان را بسیار آهسته و آرام بخش ماساژ دهید. برای به دست آوردن اطلاعات دقیق تر و کامل تر مقالات مربوط به ماساژ دانشنامه فرزند را مطالعه نمایید.

 برایش کتاب بخوانید.

داستان خوانی یکی از ساده ترین و بهترین کارهایی است که می توان برای خواباندن کودک انجام داد. داستان های آهنگینی که شعر یا ریتم آهنگین دارند آرام بخش هستند. داستان در عین اینکه به کودک تان برای خوابیدن کمک می کند، بهترین راه پرورش مهارت های زبانی است.

 کمی آهنگ بخوانید.

کودکان عاشق آواز خواندن هستند و یک لالایی آرامش بخش در کنار تکان دادن، حتی کودک کاملا هوشیار را هم خواب می کند.

دندان هایش را مسواک بزنید.

مسواک زدن دندان ها قبل از خواب علامت خیلی خوبی است که وقت خواب نزدیک است و کودک یاد می گیرد در آینده هم از دندان هایش مراقبت کند.

 زمان بندی خواب نوزاد

نوزاد تازه متولد شده حدود ده ساعت و نیم تا هجده ساعت در طول شبانه روز به خواب احتیاج دارد. هیچ الگوی خاصی برای خواب خود ندارد و تنها چند دقیقه بعد از چندین ساعت خواب، برای تعویض پوشک و خوردن شیر بیدار می ماند.
 یک ماهگی حدود ده ساعت و نیم تا هجده ساعت خواب در طول شبانه روز با این تفاوت که تا حدی فرق میان روز و شب را تشخیص می دهد. اکثر طول شب را با چشمان بسته می گذراند و هنوز میزان زیادی از روز را می خوابد.
 دو ماهگی حدود ده ساعت و نیم تا هجده ساعت خواب در شبانه روز نیاز به خواب دارد. اگر چه هوشیاری و روابط اجتماعی اش بیشتر شده است. اکثر بچه ها 2 تا 4 بار یا حتی بیشتر در طول روز چرت می زنند. احتمالا یک بار نیمه شب جهت تغذیه از خواب بیدار شود.
 سه ماهگی نیاز خواب او حدود ده ساعت و نیم تا شانزده ساعت و نیم در شبانه روز می باشد. برخی از کودکان در این سن می توانند 6 تا 8 ساعت متوالی در شب بخوابند و اغلب 2 تا 3 بار در روز چرت می زنند.? شش ماهگی حدود سیزده و نیم تا چهارده و نیم ساعت در شبانه روز به خواب احتیاج دارد. کودکان به طور معمول حدود 9 تا 11 ساعت در شب می خوابند. چرت زدن آن ها در طول روز تبدیل به یکی در صبح و دیگری در بعد از ظهر می شود، هر چند هنوز برخی از کودکان 3 یا 4 بار در روز چرت می زنند.
نه ماهگی در حدود سیزده تا چهارده ساعت از کل شبانه روز را به خواب احتیاج دارد. تقریبا سه چهارم نوزادان بین نیمه شب تا ساعت 5 صبح را می خوابند، برخی دیگر تمام شب را به طور متوالی حدود 10 الی 11 ساعت را می خوابند. به احتمال زیاد کودک شما دو چرت در روز، یکی صبح و دیگری در بعد از ظهر داشته باشد. هم چنین ممکن است مشکل به خواب رفتن و یا پریدن از خواب به علت ترس از جدایی داشته باشد.

 زمان بندی خواب کودک نوپا

 دوازده ماهگی نیاز کودک به خواب حدود دوازده و نیم تا چهارده ساعت خواب در شبانه روز است. خواب او در هنگام شب هم چنان 10 تا 11 ساعت است و دو وعده چرت در روز، البته با مدت زمانی کوتاه تر دارد.
 هجده ماهگی خواب کودک حدود دوازده و نیم تا سیزده و نیم ساعت رسیده است. احتمالا چرت زدن در هنگام صبح او از بین رفته و تا چند سال آینده بعد از ظهر ها می خوابد. اکثر بچه ها در این سن هنوز هم 10 تا 11 ساعت در شب می خوابند.

 زمان بندی خواب کودک

 دو سالگی  در حدود دوازده و نیم تا سیزده ساعت در کل شبانه روز می خوابد. چرت زدن های بعد از ظهر و حدود 10 تا 11 ساعت خواب در شب هم چنان ادامه دارد. ممکن است در این سن با مشکلاتی نظیر مقاومت در مقابل خوابیدن و بیرون آمدن از تخت برای کودک تازه به راه افتاده مواجه گردید.
سه سالگی حدود دوازده تا سیزده ساعت در طول شبانه روز می خوابند. کودک پیش دبستانی شما ممکن است در این سن هنوز یک چرت در بعد از ظهر داشته باشد و برخی از آن ها این چرت را نیز حذف می کنند. اکثر کودکان سعی می کنند کمی بیشتر در شب بخوابند. اکثر آن ها در سن سه سالگی به تخت بزرگ تری منتقل می گردند.
نکته: در دو سالگی اکثر کودکان زمان بیداری شان نسبت به خواب آن ها بیشتر است.

 زمان بندی خواب کودک پیش دبستانی و دبستانی

 چهار و پنج سالگی خواب کودکان در این سن در حدود یازده تا دوازده ساعت در کل شبانه روز می رسد. بعضی از کودکان کل این زمان را در شب می خوابند و برخی دیگر حدود یک تا دو ساعت در بعد از ظهر چرت می زنند. کودکانی که به مهد کودک می روند یا فعالیت غیر منتظره ای در طول روز موجب خستگی آن ها می شود، زود تر از معمول به رختخواب می روند.
 شش سالگی حدود ده تا یازده و نیم ساعت در شب می خوابند. در این سن چرت زدن در طول روز به ندرت پیش می آید. ترس های شبانه برخی از کودکان شروع می شود و این موضوع می تواند باعث مشکلاتی برای سخت به تخت رفتن در هنگام خواب ایجاد کند.
 هفت تا هشت سالگی حدود نه ساعت و نیم تا یازده ساعت و نیم به خواب احتیاج دارند. اکثر کودکان این زمان را به خواب شبانه اختصاص می دهند.

ارسال شده توسط : هانیه عبدالکریمی؛ کاردرمانگر، عضو تیم تحقیق و توسعه

 

علیرضا صدیق منش
علیرضا صدیق منش
خانه توانمندسازی صدیق منش ، بنیان گذار علیرضا صدیق منش ، روانشناس مثبت نگر ، توانمندسازی فردی ، رابطه عاطفی ، والدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *